Jinekomasti, erkeklerde meme büyümesi anlamına gelir. Jinekomasti, erkeklerde normalde bulunan hormonun artması sonucu oluşur. Çoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkan jinekomasti, bazı ilaçların kullanımı sonrası da oluşabilir. Jinekomasti psikolojik olarak rahatsızlık verici olabilir. Bu durumda, estetik cerrah tarafından yapılacak bir ameliyat ile memelerin görünümü düzeltilebilir.
İçindekiler
- Jinekomasti Neden Olur?
- Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?
- Jinekomasti Çeşitleri Nelerdir?
- Jinekomasti Nasıl Teşhis Edilir?
- Jinekomasti Görülme Sıklığı Ne Kadardır?
- Erkekte Meme Büyümesi En Çok Hangi Yaşta Görülür?
- Yalancı Jinekomasti Nedir?
- Yalancı Jinekomasti Tedavisi Nasıldır?
- Jinekomasti Nasıl Tedavi Edilir?
- Jinekomasti Ameliyatı Nedir?
- Jinekomasti Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Jinekomasti Ameliyatından Sonra İz Kalır Mı?
- Jinekomasti Ameliyatı İçin Yaş Sınırı Var mıdır?
- Jinekomasti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
- Jinekomasti Ameliyat Fiyatları 2023
Jinekomasti Neden Olur?
Jinekomastiye neden olabilen bazı faktörler şunlardır:
- Ergenlik dönemi, yaşlanma, hormonal tedavi jinekomastiye neden olabilir.
- Bazı ilaçlar jinekomastiye neden olabilir. Örneğin, anti-androjenler, antidepresanlar, anksiyete ilaçları, kalp ilaçları ve kemoterapi ilaçları jinekomastiye neden olabilir.
- Alkol ve uyuşturucu maddelerin bazıları jinekomastiye neden olabilir.
- Karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, tiroit hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar jinekomastiye neden olabilir.
Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?
Jinekomasti belirtileri genellikle memelerde şişkinlik olarak kendisi gösterir. Memelerde hassasiyet, ağrı görülür. Jinekomasti görülen erkeklerde meme uçlarında sertleşme, hassasiyet, genişleme gibi durumlar da ortaya çıkabilir. Jinekomasti, asimetrik meme büyümesine neden olabilir.
Jinekomasti Çeşitleri Nelerdir?
Jinekomasti çeşitleri, altta yatan nedenlerine bağlı olarak farklı şekillerde sınıflandırılabilir.
Yağlı Jinekomasti: Bu tür jinekomasti, meme dokusunda değil yağ dokusunda birikme nedeniyle ortaya çıkar. Egzersiz ve sağlıklı beslenme ile kontrol edilebilir.
Karışık Jinekomasti: Birkaç nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu çeşide karışık jinekomasti denir.
Glandüler Jinekomasti: Süt üretmeyen meme bezleri büyümüştür. Kadın memesine benzer bir yapıya bürünür.
Jinekomasti Nasıl Teşhis Edilir?
Jinekomasti teşhisi, tıbbi öykü, fiziki muayene ve bazı testlerin yapılmasıyla konulabilir. Jinekomastiye neden olan hormonal dengesizliği belirlemek için kan testleri yapılabilir. Bu testler, östrojen, testosteron, prolaktin ve diğer hormon seviyelerinin ölçülmesini içerebilir. Jinekomasti teşhisi, altta yatan nedenin belirlenmesine ve uygun tedavi yöntemlerinin seçilmesine yardımcı olur.
Jinekomasti Görülme Sıklığı Ne Kadardır?
Jinekomasti, erkekler arasında oldukça yaygın bir durumdur ve görülme sıklığı değişkenlik gösterebilir. Jinekomasti, erkeklerin %40-60'ında ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, ergenlik dönemindeki erkeklerin %60-90'ında geçici bir jinekomasti görülebilir. Yaş ilerledikçe, jinekomasti görülme sıklığı artar ve 65 yaşın üzerindeki erkeklerin %65'inde jinekomasti ortaya çıkabilir.
Erkekte Meme Büyümesi En Çok Hangi Yaşta Görülür?
Erkeklerde meme büyümesi (jinekomasti), yaşa bağlı olarak farklı sıklıklarda görülebilir. Ergenlik dönemindeki erkeklerde jinekomasti oldukça yaygındır ve genellikle hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkar. Yaş ilerledikçe, jinekomasti görülme sıklığı artar. 50 yaş üzeri erkeklerde jinekomasti, yaklaşık %40-50'sinde görülebilir.
Yalancı Jinekomasti Nedir?
Yalancı jinekomasti, genellikle kilolu kişilerde görülür ve kilo verildiği zaman memelerdeki büyüme azalır. Vücudun diğer bölgeleri gibi memeleri de büyür. Dışarıdan bakıldığında hem gerçek jinekomastide hem de yalancı jinekomastide meme boyutunda artış görülür. Farkı anlamak için doktor muayenesi gerekir.
Yalancı Jinekomasti Tedavisi Nasıldır?
Yalancı jinekomasti, çoğunlukla kilolu kişilerde görülür ve kilo verme durumunda memelerdeki büyüme görüntüsü azalır. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ve egzersiz yaparak da azaltılabilir. Memede ağrı gibi belirtiler varsa, jinekomasti gibi daha ciddi bir durum olabileceğinden doktora danışmak önemlidir.
Jinekomasti Nasıl Tedavi Edilir?
Jinekomasti, kendiliğinden geçebilen bir durumdur. Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, hormon tedavisi ve cerrahi müdahale bulunur.
Jinekomasti, altta yatan bir sağlık sorunu nedeniyle ortaya çıkıyorsa, öncelikle bu sorunun tedavi edilmesi gereklidir. Jinekomasti, tiroid hormon düzeylerindeki bir bozukluk nedeniyle ortaya çıkıyorsa, tiroid fonksiyonunu düzenlemek için ilaç tedavisi gerekebilir.
Jinekomasti ergenlik döneminden kaynaklanıyorsa, birkaç ay içinde kendiliğinden düzelebilir ve tedavi gerektirmeyebilir. Ancak, jinekomasti semptomları ciddi bir estetik veya psikolojik rahatsızlık yaratıyorsa, cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale, meme dokusunun cerrahi olarak çıkarılması veya azaltılmasını içerebilir.
Sporcular arasında, kas geliştirici ilaçlar ve steroidlerin kullanımı nedeniyle jinekomasti görülme sıklığı daha yüksek olabilir. Bu durumda, jinekomasti semptomlarının azaltılması için, öncelikle ilaçların kullanımı bırakılmalı ve diğer tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Jinekomasti Ameliyatı Nedir?
Jinekomasti ameliyatı, meme dokusunun cerrahi olarak çıkarılması veya azaltılmasıdır. Jinekomasti ameliyatı çoğunlukla, semptomların altta yatan nedeninin tedavi edilememesi veya semptomların cerrahi müdahale ile düzeltilebileceği durumlarda tercih edilir.
Jinekomasti ameliyatı, genellikle bir genel anestezi altında yapılır ve operasyon süresi, meme dokusunun boyutuna ve ameliyatın yapılacak yöntemine bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, meme uçları da yeniden şekillendirilebilir veya yerleri değiştirilebilir.
Jinekomasti Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Jinekomasti ameliyatı öncesi dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bunlar arasında her cerrahi operasyonda olduğu gibi kan sulandırıcı ilaçların bırakılması, sigara ve alkol gibi iyileşmeyi güçleştiren alışkanlıkların bırakılması gerekir. Bunların dışında ameliyatın kişinin psikolojik olarak uygun olduğu bir zamanda yapılması daha rahat geçmesi açısından önemlidir.
Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Jinekomasti ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenlerin başında öncelikle kolların ve göğüs bölgesinin çok aktif olmaması gelir. Ameliyattan sonra jinekomasti korsesi kullanılmalı ve kolları yoracak eylemlerden kaçınılmalıdır. Ameliyattan 6 ay sonra iyileşme görülmeye başlanır. Zaman geçtikçe ödem atılarak gerçek estetik sonuç gözle görülür bir hal alır.
Jinekomasti Ameliyatından Sonra İz Kalır Mı?
Jinekomasti ameliyatından sonra iz kalması beklenen bir durumdur. Çünkü jinekomasti, memelerin büyümesini gidermek için yapılan bir cerrahi müdahaledir. Ameliyattan sonra cerrahi kesilerin yapıldığı yerlerde izler oluşabilir. Ancak, izlerin görünümü ve boyutu, kullanılan cerrahi tekniklere ve hastanın cilt yapısına bağlıdır.
Jinekomasti Ameliyatı İçin Yaş Sınırı Var mıdır?
Jinekomasti ameliyatı için yaş sınırı yoktur fakat ameliyat için vücut gelişimini tamamlamak önemlidir. Çünkü jinekomasti ergenlik döneminde ortaya çıkabildiği için kendiliğinden geçmesi de mümkündür. Belki de kendiliğinden geçebilecek bir türdeyken cerrahi işlem yapılması istenmeyen durumlar doğurabilir.
Jinekomasti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Jinekomasti ameliyatının riskleri herhangi bir cerrahi işlemde olan risklerle aynıdır. Enfeksiyon, kanama, yaranın iyileşme sürecinde zorluk, anesteziyle ilgili sorunlar yaşanması görülebilir. Doktorunuzla diyalog halinde olmanız ameliyatın en az risk ile ilerlemesi açısından değerlidir.
Jinekomasti Ameliyat Fiyatları 2023
Jinekomasti ameliyat fiyatları 2023, doktorun belirleyebileceği bir etmendir. Hastanın yaşı, kilosu, meme büyüklüğü jinekomasti ameliyatının gidişatını belirleyeceği için ameliyat fiyatı da hastanın durumuna göre değişecektir.