Cilt Bakımı

Cilt bakımı, cilt sağlığını korumak ve olası lekelenme, akne problemi gibi durumların önüne geçmeyi amaçlar. Cildin sahip olduğu soruna veya önlenmek istenen sorunlara göre cilt bakımı tedavisi planlanır.

Cilt Bakımı Nedir?

Cilt bakımı sağlıklı bir cilde sahip olmak isteyenlerin ürünleri rutine oturtarak kullandıkları bir düzendir. Işıltılı, pürüzsüz, lekelerden uzak bir cilt hedeflenerek kişinin cilt yapısına uygun ürünler kullanılır.

Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Cilt bakımı, cildin genç ve sağlıklı görünmesine neden olur. Bir düzen içerisinde yapıldığı zaman olumlu sonuçlar alınır.

  • Sabah ve akşam cildinize uygun ürünler ile cildinizi temizleyin.
  • Cildinize uygun bir tonik uygulayın.
  • Cildinizi güzelce nemlendirin.
  • Güneş koruyucunuzu ihmal etmeyin.
  • Haftada bir cildinize peeling yaparak ölü derilerden arındırın.
  • Beslenmenize dikkat edin, cildinizi içeriden besleyin.

Cilt Bakımının Faydaları Nelerdir?

Cilt bakımının faydalarının başında cilt sağlığının korunması yer alır. Akne ve sivilce önlenir, cilt tonu düzenlenir. Cilt bakımı ile kırışıklıklar azalır, güneş hasarı azalır. Cilt bakımı yapan kişi kendine özen gösterir ve stres seviyesi azalır.

Yıpranmış Ciltler İçin Bakım Nasıl Yapılır?

Yıpranmış ciltlerin bakımı için aşağıdaki noktalar önemlidir.

  • Cildi düzgün bir şekilde nemlendirmek,
  • Güneş koruyucu krem kullanmak,
  • Sağlıklı beslenmek, bol su tüketmek
  • Düzenli cilt bakımı yaptırmak,
  • Stresten, alkol ve sigaradan uzak durmak gerekir.

kuru-ciltler-icin-bakim-nasil-yapilir

yipranmis-ciltler-icin-bakim-nasil-yapilir

Kuru Ciltler İçin Bakım Nasıl Yapılır?

Kuru ciltler, cildin doğal yağlarını yeterince üretemediği ve nemi koruyamadığı zaman ortaya çıkan bir cilt tipidir. Kuru ciltlerde sıklıkla pul pul olma, kaşıntı ve hassasiyet görülür. Kuru ciltler için bakım önerilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Kuru cilde uygun olan nemlendiriciler kullanılmalıdır.
  • Sıcak su cildi kurutacağı için ılık su ile duş alınabilir.
  • Sabun yine cildi kurutan bir özellikte olduğu için kuru ciltler için temizleyici ile cilt temizliği sağlanabilir.
  • Cildin nemini içeriden sağlamak adına bol bol su içilebilir.
  • Düzenli halde her gün güneş koruyucu kullanılmalıdır.
  • Haftada bir nemlendirici maske kullanarak cildin dışarıdan da nem kazanması sağlanabilir.
  • Cildin daha sağlıklı olması için beslenme düzenine dikkat etmek de önem taşır.

Yağlı Ciltler İçin Bakım Nasıl Yapılır?

Yağlı ciltler, cildin aşırı yağ ürettiği ve gözeneklerin tıkanmasıyla siyah nokta ve sivilcelerin oluştuğu bir cilt tipidir. Yağlı cilde yönelik temizleme rutini oluşturmak, normal bir cilt tipine dönüşmesine yardımcı olabilir. Bununla ilgili bakım önerilerini aşağıda sıralayabiliriz.

  • Ciltteki yağları ve kirleri temizlemek için buna uygun bir temizleyici kullanmak gerekir.
  • Yağlı ciltler için tonik kullanmak, ciltteki gözenekleri sıkılaştırır.
  • Yağlı ciltlere özgü bir nemlendirici kullanmak da işe yarayacaktır.
  • Güneş koruyucunuzu da yağsız tercih edebilirsiniz.
  • Bol su içmek, sağlıklı beslenmek de yağlı ciltlerin bakımında önemli yer tutar.

Cilt Çatlakları Neden Oluşur?

Cilt çatlakları, ciltteki elastikiyetin azalması nedeniyle oluşan derin izlerdir. Cilt çatlakları genellikle derinin altındaki bağ dokusunda hasar meydana geldiğinde ortaya çıkar. Bu hasar ciltteki hızlı genişleme veya daralma sonucu meydana gelir.

Cilt Çatlaklarının Belirtileri Nelerdir?

Cilt çatlaklarının belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Cilt çatlakları genellikle ciltte farklı bir renk oluşumuna neden olur. Bu çatlaklar genellikle ciltte beyaz veya kırmızımsı bir renk oluşumuna neden olabilir.
  • Cilt çatlakları, ciltte izler oluşturarak yüzeyde kabarık veya çökük bir görünüm oluşturabilir.
  • Cilt çatlakları, ciltte kıvrımlara neden olabilir ve genellikle karın, kalça ve uyluklarda daha yaygın olarak görülür.

Cilt Çatlağı Çeşitleri Nelerdir?

Cilt çatlakları genellikle farklı nedenlerden dolayı oluşabilir. Çeşitleri arasında hamilelik sırasında vücut hızlı bir şekilde genişler ve bu genişleme, karın, kalça ve göğüs bölgesinde cilt çatlaklarına neden olabilir. Ergenlik döneminde hızlı bir şekilde büyüyen çocukların ve gençlerin, vücutlarının belirli bölgelerinde cilt çatlakları görülebilir. Obezite karın, kalça ve uyluklarda cilt çatlaklarına neden olabilir.

Cilt Çatlağı Evreleri Nelerdir?

Cilt çatlakları evrelerinde ilk olarak ciltte kızarıklık ve kaşıntı hissedilebilir. Sonra ciltteki hasar yavaş yavaş olurşmaya ve çatlaklar belirgin hala gelmeye başlar. En son ciltteki çatlaklar artar, genişler. Ciltte beyazımsı bir renk ile izler daha da belirginleşmeye başlar.

cilt-catlaklarinin-tedavi-yontemleri-nelerdir

cilt-lekeleri-nasil-tedavi-edilir

Cilt Çatlaklarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Cilt çatlaklarının tedavi yöntemleri krem, losyon, kimyasal peeling, lazer tedavisi şeklindedir. Çatlaklar tamamen ortadan kalkmayabilir, ciltteki çatlak görünümünü azaltıcı yönü bulunabilir.

Ciltte Lekeler Neden Olur?

Cilt lekelerinin nedenleri arasında; güneşe uzun süre maruz kalmak, genetik yatkınlık, hamilelik, yanlış ürün veya tarihi geçmiş ürün kullanımı, düzensiz beslenme sayılabilir. Yeterince su tüketmemek, sigara ve alkol kullanmak da cilt lekelerine neden olabilir.

Cilt Lekelerinin Türleri Nelerdir?

Cilt lekeleri türleri olarak akne, melazma, vitiligo, güneş lekeleri, çiller, doğum lekeleri, deri döküntülerini sıralayabiliriz.

Akne: Akne, ciltteki yağ bezlerinin tıkanması ve iltihaplanması sonucu oluşan bir cilt sorunudur. Genellikle yüz, boyun, göğüs ve sırtta görülür. Akne, ergenlik döneminde hormonal değişikliklerin etkisiyle ortaya çıkabilir, ancak yetişkinlerde de görülebilir.

Melazma: Melazma ciltte kahverengi renkte lekelerin oluştuğu bir cilt hastalığıdır. Bu lekeler yüz, yanaklar, alın, üst dudak ve çene bölgesinde ortaya çıkabilir. Melazma kadınlarda daha sık görülür ve genellikle hamilelik, doğum kontrol hapları, hormon tedavisi veya güneşe maruz kalma gibi hormonal değişikliklerle ilişkilendirilir.

Vitiligo: Vitiligo, ciltteki renk pigmenti üreten hücrelerin kaybından kaynaklanan bir cilt hastalığıdır. Vitiligo ile ciltte beyaz lekelenmeler görülür ve her yaşta ortaya çıkabilir. Nedeni tam olarak anlaşılamasa da vücudun bağışıklık sistemindeki bir sorun yüzünden kaynaklandığı düşünülür.

Güneş Lekeleri: Güneş lekeleri, cildin melanin pigmentinin artmasından kaynaklanır. Melanin, cildin rengini korumak için üretilen bir pigmenttir ve güneşe maruz kalındığında üretimi artar. Bu da cildin lekeli bir görünüm almasına neden olur. Güneşten koruyucu krem kullanmak güneş lekelerinin oluşumunu engeller. Kışın düşük faktörlü, yazın yüksek faktörlü güneş kremi kullanmak doğru bir yöntemdir.

Çiller: Çillerin nedeni, UV ışınlarının ciltteki melanin pigmentlerini artırmasıdır. Bu nedenle, çillerin ortaya çıkması genellikle güneş ışığına maruz kalmanın bir sonucudur. Çiller genetik faktörlerden dolayı da oluşabilirler. Çillerin oluşumunu azaltmak için, güneş ışınlarına maruz kalma süresini azaltmak ve koruyucu bir güneş kremi kullanmak önemlidir.

Doğum Lekeleri: Doğum lekeleri, bebeklerin doğumdan hemen sonra veya ilk birkaç hafta içinde ciltlerinde gelişen lekelerdir. Bu lekelerin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Doğum sırasında veya gebelik sırasında oluşan hormonal değişikliklerden kaynaklanabileceği düşünülür. Doğum lekeleri genellikle zararsızdır ve çoğu zaman tedavi gerektirmezler.

Deri Döküntüleri: Deri döküntüleri, ciltte görülen ve birçok nedenle oluşabilen farklı renk, şekil ve büyüklükteki lezyonlardır. Bazı yaygın nedenler arasında alerjik reaksiyonlar, enfeksiyonlar, dermatitler, egzama, sedef hastalığı, lupus ve cilt kanseri bulunur.

Cilt Lekesi Nedenleri Nelerdir?

Cilt lekesi nedenleri birden fazladır. Çoğunlukla güneş ışınlarına maruz kalma sonucu oluşur. Bunun yanında genetik, hormonal ilaçlar, tarihi geçen veya yanlış türde ilaç kullanma, hamilelik cilt lekesi oluşumuna neden olur.

Cilt Lekeleri Nasıl Tedavi Edilir?

Cilt lekeleri tedavi edilirken bir uzman eşliğinde bunların yapılması gerekir. Yanlış şeyler yapılarak ciltte büyük sorunlara yol açmamak gerekir. Mezoterapi, kimyasal peeling, PRP, lazer tedavisi, dermapen yöntemleri ile cilt lekeleri tedavi edilebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

epilasyon-icin-olasi-problemler

Epilasyon İçin Olası Problemler

Ağrı: Olası ağrı ve rahatsızlık hissi kişiden kişiye değişmekle birlikte, geneld…

Devamını Oku
botulinum-toksini-ile-terleme-tedavisi

Botulinum Toksini ile Terleme Tedavisi

Herkes tarafından şikâyet sebebi olan terleme sorunu birçok insanda görülen fiziksel …

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?