Meme Küçültme Operasyonu

Tıp literatüründe reduction mammaplasty olarak geçen meme küçültme operasyonu, memenin ideal boyutundan büyük ve sarkık olma durumlarında uygulanan bir ameliyattır.

Meme küçültme operasyonu, hem estetik kaygıların giderilmesi hem de medikal sorunların giderilmesi için estetik ve plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır.

Meme Küçültme Operasyonu Nedir?

Meme küçültme ameliyatları, estetik operasyon olarak bilinen ancak meme organına fonksiyonel birçok faydası olan bir operasyondur. Bu açıdan meme küçültme ameliyatları, dış görünümü daha estetik hale getirme amacı taşıyan ama bunun yanında, diğer birçok estetik operasyondan farklı olarak sağlık açısından gerekli olabilen ve fonksiyonel faydaları olan cerrahi operasyonlardır.

Meme küçültme operasyonu genellikle memelerin büyük olması nedeniyle sarkma, estetik görünmeme, simetrik olmama gibi durumlardan yaptırılır. Tıbbi sebepler ise memelerin büyüklüğünden ve ağırlık yapmasından dolayı omuz, boyun ve sırt ağrılarının giderilmesi veya kamburluğun önlenmesi için yapılır. Memenin büyüklüğünden kaynaklı meme altında pişik, mantar, enfeksiyon ya da yara oluşumlarının önlenmesi tıbbi nedenlerle yapılan meme küçültme ameliyatının nedenleri arasındadır.

Meme küçültme operasyonları hem ülkemizde hem dünyada en fazla uygulanan cerrahi operasyonlardır diyebiliriz.

Meme Şikayetlerinin Temel Sebepleri

Ergenlik döneminde görülen meme büyüklüklerine virjinal hipertrofi, erişkinlikte ve daha sonrasında memede meydana gelen büyüme ya da sarkmalara makromasti denilmektedir. Bu doğrultuda diyebiliriz ki, kadınlarda istenmeyen ve rahatsızlık verici nitelikte meme büyüklükleri çok sık görülmekle beraber çok çeşitli faktörlerle ortaya çıkabilmektedir.

Meme küçültme operasyonlarının temelinde, kadınların büyük meme sahibi olmaları bulunmaktadır. Öncelikle şikayetlere sebep olacak nitelikte büyük memelere sahip olunmasının çok çeşitli sebepleri bulunabilmektedir. Memelerin büyük olmasının nedenlerini genel itibariyle şöyle sıralayabilmekteyiz:

Genetik Faktörler: Kadınların büyük memelere sahip olmasının temelinde genetik birtakım faktörler etkili olabilmektedir. Kadınlar, kalıtsal olarak büyük memelere sahip olabilmekte ve bu durumun şikayet oluşturması durumunda meme küçültme operasyonlarına başvurabilmektedirler.

Hormonal Değişiklikler: Kadınlarda pek çok vücutsal değişikliğe sebep olan hormonal değişimler, meme büyüklüklerini de etkileyebilmekte ve memelerin şikayet oluşturabilecek nitelikte büyümesine sebep olabilmektedir.

Kilo Değişiklikleri: Aşırı ve hızlı kilo alınması durumunda memelerde büyüme yaşanmakta ve büyük memelerin beraberinde getirdiği şikayetler ortaya çıkmaktadır.

Emzirme: Doğum sonrası değişim yaşayan kadın vücudu, emzirme dolayısıyla daha belirgin olarak memelerde büyümeye sebep olmaktadır.

Yerçekimi: Meme bölgesini en çok etkileyen faktördür. Yaşam boyu yerçekiminin etkisinde yaşamakta olduğumuz göz önünde bulundurulursa, memelerde sarkma yaşanmasında yerçekiminin etkisinin büyük olduğu sonucu da beraberinde gelmektedir.

Bilinmeyen Nedenler: Memelerde bilinmeyen nedenlerle büyüme ya da sarkmalar meydana gelebilmektedir. Bu nedenler çoğunlukla zaman içinde birçok faktörün etkisiyle meydana gelen etkiler olmaktadır.

meme-kucultme-ameliyati

meme-kucultme-ameliyati-nasil-yapilir

Meme Küçültme Operasyonları Yapılmasının Nedenleri Nelerdir?

Meme küçültme operasyonları, adı itibariyle büyük memelere sahip kadınlarda gerçekleştirilen cerrahi uygulamalardır. Büyük meme sahibi olma durumunda gelişen ve meme küçültme ameliyatı gerçekleştirilmesine sebep olan şikayetler şunlardır:

  • Büyük memeler kadınlarda, sırt ve boyun bölgelerinde sürekli ya da belli aralıklarla gerçekleşen ağrılara sebep olabilmektedir.
  • Memelerin büyük olması, zamanla kamburluğa yol açabilmektedir.
  • Memelerin büyük olması ve sütyeni baskılaması, dolayısıyla sütyen askısının kol sinirlerine sürekli baskı yapması sonucu kolda uyuşmalar görülebilmektedir.
  • Memelerin altlarında; mantar, pişik gibi enfeksiyonlar oluşabilmekte ve yaralar açılabilmektedir.
  • Memelerin büyüklüklerinden kaynaklı olarak günlük aktiviteler sınırlanabilmektedir.
  • Giysi seçimleri memelerin büyük olması sebebiyle zorlaşabilmektedir.
  • Kadınların dış görünüşlerinden memnun olmamalarından kaynaklı olarak sosyal ve psikolojik birtakım sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Meme Küçültme Operasyonu Öncesi Değerlendirmeler

Meme küçültme ameliyatı, dış görünüşü güzelleştirmek amacıyla yapılan estetik ameliyatlarından biri gibi algılansa da çoğu zaman estetik değil rekonstrüktif bir ameliyattır.

Büyük ve sarkık memeler, sırt, boyun ağrılarına, kamburluğa ve sütyenin sinirlere baskı yapmasına bağlı olarak uyuşmalara neden olur. Nefes almada zorluk çıkarabilir. Meme altı boşluğunda pişik ve yaralar oluşabilir. Büyük meme, kişinin günlük aktivitesini sınırladığı gibi giysi seçimi konusunda zorluklar yaratır, kadının kendini beğenmemesine sebep olur. Meme küçültme amacıyla yapılacak bir ameliyat, memelere doğal bir görünüm kazandırır, yukarıda bahsettiğimiz sorunlar ortadan kaldırılmış olur, kişinin yaşamı kolaylaşır.

Genetik faktörler, hormonal değişiklikler veya bazı hastalıklar memelerde büyüklüğe yol açabilir. Aşırı kilo alıp verme, emzirme ve yerçekimi etkisi ile sorun daha da artabilir. Meme dokusunun artması ve buna bağlı büyük meme ergenlikte de görülebilir.

Meme küçültme ameliyatı olmak için bir plastik cerraha başvurmalısınız. İlk muayene de beklentilerinizi, kısacası "neden böyle bir ameliyat düşündüğünüzü" ve "bu ameliyattan ne beklediğinizi" açıkça doktorunuza anlatmalısınız. Muayene sonucunda memelerinizin büyüklüğü ve şekli, derinin durumu, yaşınız, evlilik durumunuz ve çocuk sahibi olup olmadığınız baz alınarak ameliyattın ayrıntıları aktarılır. Ameliyattan önce rutin tetkiklere ek olarak memedeki herhangi bir sorunun olup olmadığını görmek için memenin radyolojik incelemesi (mamografi ve/veya ultrasonografi) yapılmalıdır.

Meme küçültme ameliyatı hastane şartlarında yapılır. Bu ameliyatlar için genel anestezi uygulanır.

Meme Küçültme (Reduction Mamoplasti) Ameliyatı

Meme küçültme ameliyatında büyük olan meme dokusu kişinin vücut ölçülerine göre yeniden şekil verilir. Fazla meme dokusu ve üzerindeki deri çıkartılır. Meme başı olması gereken yere taşınır. Meme küçültme ameliyatı ortalama 4-5 saat arası sürer. Meme başı etrafında ve meme başının alt kenarının orta kısmından aşağı doğru 5-6 cm kadar bir iz kalır. Bu izler ilk başlarda belirginken zamanla belli belirsiz hale gelir. Meme ameliyatı sonrası izlerin derecesi, memenin büyüklüğüne, kullanılan ameliyat malzemelerine bağlıdır. Bu şekilde meme başının serbest olarak taşındığı teknikler kullanılır, bu ameliyatın izleri de ters T şeklinde olur.

gogusler-neden-sarkar

kimler-meme-kucultme-ameliyati-olmali

Meme Küçültme Ameliyatları Öncesinde Yapılması Gerekenler

  • Meme küçültme operasyonundan en az on gün önce kullanılan bitki çayları bırakılmalıdır.
  • Kullanılan vitamin hapları ve aspirinler kesilmelidir.
  • Operasyondan 48 saat önce alkol alımı durdurulmalıdır.
  • Sigara kullanımı varsa operasyondan 3 hafta önce sigara kullanımı bırakılmalıdır.
  • Hasta ameliyattan en az 8 saat öncesinden itibaren bir şey yememelidir.
  • Hasta ameliyattan önce mutlaka meme kontrolü (ultrason, mamografi) yaptırmalıdır.
  • Ameliyat saatinden 2 saat önce hastanede olunmalıdır.

Meme Küçültme Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Meme küçültme ameliyatlarında amaç, memenin simetrisinin sağlanması ve dikleştirilmesi yoluyla hacminin azaltılması ve estetik görüntüsünün sağlanmasıdır. Bu doğrultuda meme küçültme operasyonlarında;

  • Genel anestezi uygulanmaktadır.
  • Meme başı çevresinde bir kesi oluşturulur ve meme başı olması gereken yere taşınır. Böylece sarkmaya bağlı görüntü ortadan kaldırılır.
  • Meme başının alt orta kısmından aşağı doğru ters T şeklinde bir kesi daha atılır. Bu kesi sonucunda iz oluşumu görülebilmektedir. Bu iz başlangıçta rahatsız edici bir görünüm taşımaktadır ancak zamanla iyi sonuç vermektedir.
  • Memede çeşitli sebeplerle oluşan fazla doku ve üzerindeki deri çıkartılır.
  • Meme derisi ve meme bezi ayrı ayrı şekillendirilir.
  • Meme başı ve areola kanlanma durumu zarar görmeyecek ve duyusu korunacak şekilde anatomik yerine yerleştirilir.

Meme küçültme ameliyatları, kullanılan tekniğe bağlı olarak 2-4 saat sürebilmektedir. Ameliyattan sonra hastanede kalış süresi 12 gündür. Ameliyattan 2 gün sonra pansuman uygulanmakta, dikişler 7-10 gün içinde alınmaktadır. Ameliyat sonrası 3-4 hafta boyunca sporcu sutyeni kullanılmaktadır.

Meme küçültme operasyonları sonrası en geç 1 hafta içinde normal yaşama dönüş sağlanmakta, 2. aydan itibaren bütün aktiviteler serbest hale gelebilmektedir.

Meme Küçültme Ameliyat Sonrası

Meme estetiği ameliyatından sonra hastanede 1-3 gün civarı kalınır. Ameliyat sonrası ağrı genellikle çok azdır. Kol hareketlerinde engeller olabilir. Memeler üzerine sargı uygulanır veya doğrudan özel korse giydirilir. Genellikle her iki memeye dren adı verilen borular yerleştirilir ve bunlar 24-72 saat içinde çıkarılıp atılır. Dikişler 7-10 gün sonra alınır. Hastaya yaklaşık 4-6 hafta korse giydirilir ve masaj yapması önerilir. Ameliyattan sonra şişlik olabilir, meme başında hissizlik ve morarma görülebilir. Bunlar kısa süre de kendiliğinden geçer. Hasta 1 hafta sonra normal hayatına dönebilir. Hasta, ameliyattan sonra yaklaşık 3 ay ağır sporlardan uzak durmalıdır. Meme küçültme ameliyatı genel olarak kalıcı sonuç verir, kişinin büyük memeye bağlı şikayetleri ortadan kalkar, kendine güveni artar. Ameliyattan sonra küçültülmüş meme uzun süre dayanıklı olur, ancak kilo değişiklikleri, gebelik, emzirme ve yerçekimi, memede hacim artışına ve sarkıklıklara yol açabilir.

Meme Küçültme Ameliyatlarının Riskleri

Meme küçültme ameliyatının bazı riskleri vardır. Meme küçültme ameliyatının riskleri şöyledir:

 

  • Meme büyüklüğü ölçülmeli ve vücuda göre meme büyüklüğünün ne kadar olması gerektiği dikkate alınarak hareket edilmelidir.
  • Meme şekli dikkate alınarak varsa mevcut şekil deformasyonlarına göre hareket edilmelidir.
  • Cildin durumu faktörleri göz önünde bulundurulmalı, pek çok faktörden fazlasıyla etkilenebilen cilt durumu tespit edilip izlenecek rota ona göre çizilmelidir.
  • Yüksek tansiyon hastalığı olup olmadığı incelenmeli, mevcut bir yüksek tansiyon hastalığı söz konusuysa bu durum göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir.
  • Sigara alışkanlığı olup olmadığı incelenmelidir.
  • Şeker hastalığı kontrolleri yapılmalıdır.
  • İlaç kullanımı olup olmadığı tespit edilmeli, mevcut ilaç kullanımları göz önünde bulundurularak operasyona hazırlık yapılmalıdır.
  • Kronik hastalıklar, her operasyon öncesi yapılması gerektiği gibi, hastanın kronik hastalıklarının olup olmadığı tespit edilmeli ve tedavi bu değerlendirme doğrultusunda gerçekleştirilmelidir.
  • Ailede meme kanseri geçmişi bilinmelidir. Kalıtsal olarak var olan bir meme kanseri yatkınlığı bulunup bulunmadığı değerlendirilmelidir.
    • Meme başı ve deri duyarlılığında geçici olarak hissizlik yaşanabilir.
    • Her ameliyat yarası iz bırakarak iyileşir. Bazı hastalar da izler belirsizken bazılarında deri ve derin dokular içinde yara izi oluşur.
    • Meme küçültme ameliyatı, kadının hayatının herhangi bir döneminde meme kanseri gibi hastalıkların gelişmesine sebep olmaz veya bu hastalıkların erken teşhis edilmesini engellemez. Kişi ameliyat sonrası sık sık meme kontrolüne gitmelidir.
    • Meme küçültme ameliyatı olan bazı kadınlar çocuklarını emzirebilir ancak bunu önceden bilmek zor olabilir. Eğer çocuk sahibi olmak ve emzirmek istiyorsanız ameliyat öncesi bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz.

 

 

 

Meme küçültme ameliyatının riskleri nelerdir?

Meme ameliyatı sonrasında nadir de olsa enfeksiyon ve kanama görülebilir. Meme başında hissizlik meydana gelebilir. Ameliyat sırasında süt kanalları zedelenirse memenin süt verme potansiyeli düşebilir.

Meme küçültme ameliyatı sonrası yatma pozisyonu nasıl olmalıdır?

Meme küçültme operasyonundan sonra en az 15 gün yüz üstü yatmamalısınız. Sırt üstü yatış pozisyonu en ideal pozisyondur. Ameliyattan sonra göğsünüze gelecek her darbeden kaçınmalısınız.

Meme küçültme ameliyatından sonra göğüs korsesi ne kadar takılır?

Göğüs küçültme ameliyatından sonra cerrahi sütyen kullanılır. Bu sütyeni hastalar 3-4 hafta kullanmalıdır. Bu süre içinde bir hafta arayla doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda sütyen yıkanabilir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-diklestirme

Meme Dikleştirme

Meme dikleştirme; meme sarkması problemi yaşayan kadınların başvurabileceği, memeyi d…

Devamını Oku
meme-estetigi-nedir

Meme Estetiği Nedir?

Meme estetiği kendi içerisinde birçok işlemi barındıran, özetle memenin istenilen boy…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?